Lars Stubhaug

Stor artikkel om Lars Stubhaug i Nettavisen

IVERPOOL/OSLO (Nettavisen): Lars Stubhaug (17) skrev under for det engelske topplaget Everton for halvannet år siden, og har ikke angret et sekund siden. Men han innrømmer at det ikke bare var enkelt i starten.

- Jeg spydde fem ganger etter en av de første treningene, forteller haugesunderen med et smil om munnen. - Like etter ble jeg skadet.

Og selv om en skade neppe kunne kommet på et verre tidspunkt, var det ikke bare galt.

- Da kunne jeg i alle fall få trent meg opp fysisk, og da jeg kom tilbake var jeg bedre rustet til å følge klubbens treningsopplegg, forteller tenåringen.

Everton-spiller som 16-åring
Lars Stubhaug er en av de stadig flere og stadig yngre nordmennene som velger å vende nesa mot England for å satse på fotballen som et levebrød. Selv gikk han fra Vard til fotballgiganten Everton like etter at han ble 16 år, og halvannet år etter han reiste over er stortalentet svært glad for det valget han foretok.

- Jeg har utviklet meg svært mye her borte, mener Stubhaug. - Kvaliteten på treningene er svært gode, og vi får meget god oppfølging, skryter den norske G19-landslagskeeperen.

Tre daglige treninger
Det er ikke bare kvaliteten på treningene som er gode. Han trives godt med mengden også – nok til å kvitte seg med all overflødig julemat og -fett på en todagersøkt for de fleste av oss vanlige dødelige.

- Vi trener tre ganger om dagen. Fra 08.30-09.30 har vi en fysisk økt, så har vi en fotballøkt fra 10.00-12.00, og til slutt en noe mindre intensiv økt med for eksempel mye skuddtrening fra 14.00-15.30, forteller Stubhaug til Nettavisens måpende journalist.

- I tillegg er det mange av oss som står igjen og trener ekstra etter treningene. Jeg bruker for eksempel ofte en vegg vi har for å forbedre pasningsfoten min, andre ganger kan jeg stå igjen med noen av de andre juniorspillerne og trene på innlegg.

Når det i tillegg kommer en times skoleøkt på slutten av dagen – idrettsfaglig relatert, noe som faktisk gir spillerne nok kompetanse for å kunne fortsette på universitetsnivå – så skjønner man at dagene blir lange for de unge og håpefulle fotballtalentene som prøver lykken på balløya.

- Jeg er vel vanligvis hjemme sånn rundt halv åttetida på kvelden. Da er det middag hos vertsfamilien jeg bor hos, og ellers slapper jeg av. Det blir ikke så mye tid til kjærester, flirer målvakten.

Reiste etter ungdomsskolen
Det er ikke det eneste Stubhaug, med 22 landskamper for aldersbestemte landslag, har måttet gi avkall på

- Du dro til England og har bare norsk ungdomsskole i bunn. Hvordan føles det?

- Fotball har alltid vært livet mitt, og det er det jeg ønsker å satse på. Jeg brukte å ha spesialavtaler med skolen for å kunne trene, og når denne sjansen dukket opp, føltes det helt riktig å ta den.

- Samtidig tar jeg noen NKI-kurs ved siden av, sånn at jeg skal få meg studiekompetanse fra videregående. Jeg tar ikke like mange fag som mine kompiser hjemme i Norge, men jeg har da klart å holde progresjonsmålet mitt så langt, og til våren skal jeg opp i matematikk.

Engelsk er det i alle fall ikke noen fare for at den ambisiøse keeperen ikke skal klare. Selv om juniorlaget har innslag fra fjerne strøk som Australia, er de fleste spillerne og trenerne (inkludert den gamle Everton- og Liverpool-legenden Kevin Sheedy) fra Merseyside-området – og beinhard scouse er også blitt Stubhaugs måte å prate engelsk på.

Kontrakt ut neste sesong
Men videregående og resultatene derfra er ikke det som opptar 17-åringen mest akkurat nå.

- Kontrakten min går ut etter neste sesong. Klubben har et mål om å ta opp én spiller fra juniorlaget i a-stallen hver sesong. Og vi er rundt 20 juniorspillere, sier Stubhaug med et smil om munnen.

Hvis klubben klarer målsettingen sin, betyr det at sisteskansen har om lag fem prosents sjanse å bli tatt opp i a-stallen. Med andre ord, ikke akkurat noe man bør satse huset sitt på med det første.

- Hva tror du selv, hvor er du og hva gjør du om to år?

- Jeg vet ikke, og vil ikke spå - jeg har sluttet å sette meg langsiktige mål. Jeg tenker kun kortsiktig, og målet er hele tiden å gå på trening og bli en bedre keeper.

Allround
Selv beskriver Everton-målvakten seg som en god allroundkeeper med treningsviljen som sin største fordel.

- Jeg kan nok slite litt med det mentale siden jeg alltid setter så høye krav til meg selv, men jeg føler feltetarbeidet er bra, og jeg kan nok minne litt om Rune Jarstein. På streken er jeg blitt bedre, og pasningsfoten har jeg klart å trene opp etter at jeg kom hit.

Og dermed er han kommet et godt stykke på vei mot målet.

- Det er tre ting forhold som er sentrale for en keeper. Feltarbeidet, strekarbeidet og pasningsfoten. Mestrer man de tre tingene der, er man verdens beste keeper.

Så får tiden vise om Lars Stubhaug fra Haugesund blir akkurat det.