Vard-modellen på vennskapsbesøk til Mathare

Vard-modellen sitt besøk går av stabelen 12.-23 april.Her kan du se REISEBOKEN til deltakerne.

Turen nærmer seg med, og det er ikke fritt for at reisenervene har meldt seg for oss som skal på tur. Fra Haugesund reiser 5 barn, 7 solidaritetskonfirmanter, to elever på Kopervik vg og 9 voksne; det blir 23 personer tilsammen.

Her vil du kunne følge reisebesrivelsene underveis.

Det er første gang det er med konfirmanter på denne turen. 
De skal hjem og feire konfirmasjon de tre påfølgende søndager etter hjemkomsten, alt ettersom de er Rossabø-konfirmanter, Skåre-konfirmanter eller Vår Frelsers konfirmanter.

Her er navnene på dem som er med:

Barn-er-Bra barna: Åshild Rasmussen, Simon-Matteus Skjoldevik, Ingeborg Brommeland Austeid.

Solidaritetskonfirmantene: Mathias Hågenvik Skaatan, Emilie Bersås Jacobsen, Eirin Flage, Ingvild Enge Bang, Silje Therese Pedersen, Tobias Lothe Stava og Kristoffer Aune.

Elever fra Kopervik videregående: Peder Haga Simonsen og Camilla Mevik.

Fra Vard: Eirik Høie Mortensen, Cecilie Brekke Strand og Stian Strand.

Voksne: Lisbeth Skilhagen Thormodsen, Reidun Flaten Qvale, Inger-Mette Brommeland Austeid, Marit Fremmersvik Lie, Øystein Lie, Eva Marie Eriksen, Kari Kollbær Rasmussen og Ragnhild Ræstad Dahle.
Fra Strømmestiftelsen blir Turid Skjævestad med på turen. Fra Brumunddal kommer 3 elever og 1 lærer.
 
På programmet står

- SAFARI BASE CAMP i Masai Mara nasjonalpark,
- Deltakelse på WATOTO WANA SAY-FESTIVALEN, med sang, dans, lek, fotball og stifting av vennskap.
- Besøk på KETENGELA GLASS,
- SLUMVANDRING,
- BESØK I BARNEFENGSEL,
- BESØK på KAREN BLIXEN MUSÉET,
- MØTE MED JAMII BORA, mikrofinansorganisasjonen i Nairobi
- deltakelse på afrikansk GUDSTJENESTE.  

Både Barn er Bra!-festivalens utvalgte barn og solidaritetskonfirmantene har øvet på innslag de vil opptre med under festivalen. Norske sanger, leker og danser med sydvester på hodet og joik fra Kautokeino skal vi på vår måte få formidle noe fra den norske kulturen. Solidaritetskonfirmantene har de fire årstider som tema. 
 
Delegasjonen skal bo på The Anglican Church og Kenya Guesthouse.

Følg reisen på nettsiden www.haugesund.kirken.no eller på vard.no


Her kan du se REISEBOKEN til deltakerne.

REISEBREV:

Pakking før reisen...


Cecilie Brekke Strand er leder i Vard-modellen og er snart klar til å reise.

Påsken er overstått og det er ikke fritt for at tankene i ferien har surret om forventninger til den fantastiske reisen vi skal ut på. Pass, vaksinering, flyreise, løver, visum, opplevelser, inntrykk, 10 kg bagasje på hver….Phu! det skal være godt og komme seg av gårde. 23 forventningsfulle mennesker er om to dager klare for avreise til Nairobi. Aldri før har en så stor gjeng i regi av Barn er bra reist til Afrika. Vard-modell ambassadør Eirik Høie Mortensen har tilbragt påsken i Kautokeino, der har han joiket og øvd seg til han skal joike for sine Afrikanske venner. I forkant av turen har vi hatt flere møter for og bli bedre kjent med hverandre noe alle har hatt godt utbytte av, så det er en trygg og sammensveiset gjeng som reiser. På Vard huset i dag er det pakking av 50 kilo utstyr, fotballdrakter i fra de minste til de største barna. Tusen takk til Obs sport som har gitt oss rikelig med fotballer, bagger, markeringsvester og ballpumper som mange barn og unge vil ”svette” godt med og glede seg over. Tusen takk til Vard gjengen som under fredagslunsjen 30 april som gav et flott bidrag på ca 1500 kr, pengene skal vi kjøpe inn mat og utstyr til barna som bor i barnefengselet vi skal besøke. Noen av deltakerne har vert i Kenya før, og lengter og komme tilbake. For andre venter en helt nye opplevelser. Vi skal holde dere oppdatert så langt det lar seg gjøre slik at dere hjemme også får ta del i reisen og opplevelsene våre.

Vi har selvsagt pakket brevene som klassekameratene til Eirik i 7 klasse på Rossabø skole har laget til barn i Nairobi. De skal vi overrekke under barnefestivelen.
 
Stian 8 år: -nå er det bare to dager til vi reiser, nå har jeg ikke bare maur i magen, men jeg tror det er elefanter!
 
Cecilie

Torsdag 12.april
Avreise


Reiseleder Lisbeth Skilhagen Thormodsen (bildet tv, sammen med Reidun Flaten Qvale) tviholder på vesken med "penger, pass og pilletter". I ettermiddag er det klart for avgang var Haugesund lufthavn Karmøy. Allerede i morgen tidlig lander de i Nairobi.

-Tja, ikke alt, men.., svarer reiselederen som allerede har lagt seg til en afrikansk avslappet holdning til det hele. Det betyr at hun har mer kontroll enn hun gir inntrykk av. Og hun vet av erfaring at det kommer til å skje mye hun ikke har regnet med. Derfor  et "tja" til spørsmålet om hun har full kontroll.

Første test bli om alle de 23 fra Haugesund møter som avtalt. Om det skjer så er mye gjort.

Etter en effektiv reise til Afrika går de umiddelbart i gang med oppgaven. Vennebesøk i Mathare. George Nderitu og de andre venter på sine venner fra Norge. Vennskapslek i Mathare, besøk i Jami Bora (microfinans) og besøk i barnefengsel er det første de møter når de kommer til Nairobi. Før de drar på Watoto Wana Say festivalen tar de noen dager på safari...

Og solen skinner alltid i Afrika, selv i regntiden!

Fredag 13.april
-Vi har landet!

Barn er Bra!-festivalens delegasjon har landet i Nairobi fredag morgen og er nå på vei til hotellet som ligger midt i en stor og trafikkert by, Nairobi. Rett i utkanten av bykjernen ligger Mathare-slummen. (arkivfoto)

-Nå er vi vel fremme i Nairobi, forteller Inger-Mette og Ingeborg Brommeland Austeid på SMS klokken 06.50 fredag morgen. -Alt har gått kjemepfint så langt. Flott stemning i en flott gjeng, forteller de.

Fra Jomo Kenyatta international Airport går veien nå videre til hotellet og et møte med MYSA-leder George Nderitu (bildet under, til høyre, sammen med grunnlegger av MYSA, Bob Munro)

Fredag kveld
George dukket omsider opp...
-Alle ting endelig på plass, melder reiseleder Lisbeth S. Thormodsen, etter at MYSA-leder George ble litt forsinket i forhold til å ta imot de norske gjestene. -I kveld kom han og ønsket oss velkommen, forteller Lisbeth.

-Vi har vært i Sjiraff-parken og besøkt Karen Blixen sitt hjem (se arkivbildene under), forteller hun. Denne parken og den berømte Blixen-gården ligger i utkanten av Nairobi og er ett av de stedene som "må" besøkes når man er i Nairobi.


Reisefølget har også fått med seg et besøk hos microfinansbanken Jami Bora og en kunstutstilling.

Inger-Mette Brommeland Austeid forteller om flott sommertemperatur i dag på tross av en times regnskyll, slik det er i Kenya på denne årstiden.

-Vi har duppet av litt innimellom i dag. Nå hører jeg Eirik og Simon Matteus fra naborommet romstere, der får ikke sove, men er så trøtte, skriver Inger-Mette.

-God natt, skriver Lisbeth til slutt i sin melding. Vi regner med 23 haugesundere som sover godt i natt etter et begivenhetsrikt døgn.

Jami Bora gir mange mennesker håp og muligheter gjennom låneordninger. Barn er Bra!-delegasjonen lærte i dag om hvordan banken fungerer. (arkivfoto)

Søndag 15.april
På vei til safari

Lisbeth og de andre i reisefølget er på vei til safari i Masai Mara. (arkivbilde)

-Vi fikk ikke låne nett-tilgang på nabohotellet i går, derfor ingen bilder, beklager Inger-Mette søndag morgen. Og nå er de på vei til Masai-Mara, en dagstur med bil til et av afrikas beste steder for safari.

-Vi sitter nå i bilen på vei til  Masai Mara base camp og forventingene er store, forteller hun. Det betyr også at de blir uten nettforbindelse frem til tirsdag, og derfor lite vi får høre fra dem. Inger-Mette forteller at alle er friske og i fin form.

På vei til Safari passeres også den kjente dalen, Rift Valley, et "rift", eller dal som nærmest deler Afrika fra nord til sør.

Underveis når de nærmer seg Masai Mara vil de bli kjent med de kjente Masaiene. (arkivfoto)

I Masai Mara blir de tatt hånd om av urbefolkningsgruppen Masaien. Derfor har de all grunn til å være trygge tross frittløpende løver og elefanter!

På stoppestedet ved Rift Valley har de utsikten mot Masai Mara.(arkivfoto)

Her er en av portene til Masai Mara National Reserve. (arkivfoto)

I Masai Mara blir det spennende møte mellom Barn er Bra!-festivalen og Masaiene. (arkivfoto)

Mandag 16.april
Sebra er best!

Sebra er best sier Åshild, men finner hun løvene? (arkivfoto)

Vi har fått de første sms pip fra Barn er Bra!-festivalens safari i Masai Mara.
-Sebra er best, skriver Åshild Rasmussen(10). Ikke så vanskelig å fatte når vi snakker om en hestejente fra Hagland.

-Jeg har aldri sett så mange dyr noen gang, forteller Ingeborg Brommeland Austeid. -Noen av dem visste jeg ikke at fantes en gang, sier hun.

Barn er Bra!-festivalen får se det vakre og ville afrika når de er på safari. Dette blir i stor kontrast til fattigdommen og utfordingen i Mathareslummen hvor de skal være sammen med barn og unge fra MYSA senere i uken.

Selv om de som bor i Mathareslummen selv aldri har fått oppleve safari i Masai Mara er de stolte over å få vise denne delen av afrika til de norske vennene.

Mandag kveld, 16.april
-Jeg har vært i Tanzania 41 ganger..!
Endelig klarte de å nå frem med en epostmelding. Godt gjort når man er på safari forresten!

De har sett både geopard, sebra, giraffer og elefanter. (arkivfoto)

-I går, søndag, var vi på kveldssafari. Da så vi løver, geopard, sebra, giraffer og elefanter. Dette er en drøm for oss alle og oppleve dette, forteller Cecilie Strand (Vardmodellen) som for først gang har kommet gjennom med epostmelding mandag kveld.

- Alle har det kjempebra og er friske og raske. Om ti minutter skal barna kle seg ut som masaikrigere og på befaring på basecamp. I dag har vi sett flodhest og krokodiller og vært i Tanzania, skriver hun. Masai Mara ligger på grensen mellom Kenya og Tanzania.

-Jeg har vært i  Tanzania 41 ganger, skryter Stian. Noe han med rette gjør i og med safarituren går ut og inn av grensen mellom disse to landene.

-Naturen her er helt fantastisk og veldig forskjellig fra Norge, sier Simon
-Dette er digg!! Sier Eirik i en kort kommentar.

Tirsdag blir det morgensafari på de afrikanske stepper før turen går tilbake til Nairobi og Watoto Wana Say festival. (arkivfoto)

-I morgen tidlig skal vi på morgensafari klokken seks i morgen tidlig, da våkner dyrene til liv og vi er klar for nye inntrykk. Senere drar vi til Nairobi igjen. Før vi dro på safari fikk vi et hyggelig gjensyn med George Ndritu, og mange barn som har vert i Haugesund. På Jami Bora var det et sterkt og rørende møte for oss alle. Sterkt å møte de som har klart og starte sin egen virksomhet, forteller Cecilie som håper å komme sterkere tilbake med noen bilder når de har bedre nettforbindelse.

Tirsdag 17.april
På tide å si farvel til masaiene

Tirsdag morgen tikker SMS meldingene inn fra morgensafarien.

-Dette er knallbra, sier konfirmanteneTobias, Kristoffer,Mathias og Emile fra "nabosafiribilen", rapporterer Inger-Mette Brommeland Austeid. De har visstnok allerede lagt inn søknad om å få bli med neste år også.

-Dette er en stor opplevelse. Bare det å få være i Afrika er i seg selv stort, forteller Kari Kollbær Rasmussen som er med som voksenleder på turen.
Sjåføren Gideon har i løpet av tre dager nå lært haugesunderene masse dyrelivet i Afrika. Nå har han satt kursen mot Nairobi. Fredag formiddag passeres en Masai Landsby i yttergrensen av Masai Mara.

-Nå er det på tide å si farvel til Masai Mara og Masaien, skriver Ingeborg i sin SMS melding

Simon melder seg også på SMS underveis mot Nairobi: -Jeg har det kjempebra og jeg har sett masse dyr og fått mange inntrykk. Alle koser seg, forteller han.

Reiesefølget er nå på veg ut av Masai Mara.

I kveld vil de være fremme i Nairobi. Da er den ville naturen byttet ut med byliv og den barske virkelighet i Mathareslummen.

Onsdag 18.april
Annie på Watoto Wana Say festivalen

Frem til lørdag er det full fart på festival. (arkivfoto)

Ingvild Bang og Eirin Flage gjorde lykke med å synge fra musikalen Annie på Afrikas svar på Barn er Bra!-festivalen, Watoto Wana Say festivalen, i dag. Festivalen har startet med Barn er Bra!-festivalens deltakere som aktive medarbeidere.

-Vi har truffet gamle og nye venner, forteller Inger-Mette B. Austeid på SMS fra Nairobi. Hun forteller at de andre i gruppen skal ha sin sceneopptreden fredag.
Ellers er de aktive med å går rundt på festivalen foruten sin egen Barn er Bra!-krok.
-Her lager vi fargerike armbånd som har blitt veldig popululære, rapporterer Inger-Mette.

Om været har hun følgende å si: -Det regnet fra morgenen av men det har vært mye sol utover dagen.

Jeff Maina, den tidligere juniortreneren for Mathare United, har også meldt seg på SMS. Han forteller om sitt møte med haugesunderne. -De var veldig lykkelige, sier han. -Jeg har også hatt en lang samtale med Cecilie i Vard, forteller han. Som fotballtrener har han vært mye i kontakt med Vard Haugesund når han har besøkt Haugesund og Barn er Bra!-festivalen. Jeff Maina lever i Mathareslummens bedre del. Det vil si at han bor i et murhus vegg i vegg med den verste slummen. Han og familien må kjempe hver dag for å få mat og penger til husleien.

Onsdag kveld
Fantastisk møte med folk i Mathare
De første bildene har kommet!

Hårfletting er alltid like populært. Her er det Camilla Mevik fra Kopervik vgs som blir flettet.Foto: IMBA

Etter første dag som deltakere på Watoto Wana Say festival er det klart for en god natts søvn igjen. Gruppen har hatt en spennende dag.

-Det har vært veldig kjekt å bli kjent med folk. Enda bedre en det flott showet, mener Simon-Matteus. -Jeg var helt omringet av folk, forteller han.

-Både showet og møte med folk på festivalen har vært fantastisk, sier Eirik Høie Mortensen rett før han inntar "loppekassen" i sneglefart.

Med det; god natt fra Nairobi.

Mathias Hågenvik Skaatan, Eirik Høie Mortensen omkranset av barn og ungdom fra Mathare. Foto: IMBA

Torsdag 19.april
-Sjokkerende opplevelse

Liten plass, og mange folk. (arkivfoto)

Inspektør på Austrheim skole, Marit Fremmersvik Lie, har i dag besøkt en skole i Mathareslummen. -Sjokkerende opplevelse, sier hun og forteller om en skole som består av et blikkskur og ikke er større en 20 ganger 15 meter. 350 elever og 11 lærere!

-Tavlen var på en kvadratmeter og det var jordgulv. Det meste av utstyr manglet også, forteller hun. Barna går på skole fra halv åtte om morgenen til fem om ettermiddagen. Det er skole også lørdag.

Men hun ser også hvor viktig denne skolen er for barna.-Dett er et trygt sted for barna å være, sier hun.
Austrheim skole samler årlig inn penger til Strømmestiftelsens MYSA prosjekt. I forbindelse med besøket i dag hadde hun med 100 penner og to fotballer. -En kjærkommen gave, fortelles det på SMS fra Nairobi.

Fredag 20.april
Solidaritetskonfirmantene besøkte hiv/aids-syke

Fra en av Nairobis bydeler, hiv/aids er kjent i alle familier... (arkivfoto)

 Cecilie Strand er tidlig våken og sender den første SMS klokken halv sju fredag morgen.

–Nå er vi klar til frokost før vi skal delta på morgenshowet på Watoto Wana Say-festivalen, forteller hun. De bor sentralt i Nairobi og kjører bort til MYSA sitt hovedkontor og festivalområdet, litt i utkanten av Mathare-slummen. Eva Marie Eriksen (Gamle Slaktehuset) skal være konferansier i et 20 minutters innslag med alt fra joik til Per Sjuspring.

Sterke saker i går
I går var Cecilie sammen med solidaritetskonfirmantene som besøkte Kirkens nødhjelps to prosjekter i Nairobi.

-På St.Johns Community Centre møtte vi mange som var rammet av hiv/aids. Konfirmantene Emilie og Eirin fikk også et personlig intervju med to av dem. De fortalte om hvordan de var blitt smittet og hvordan de taklet å leve med sykdommen.

-Vi besøkte også hjemmet deres i Majengo-slummen, skriver Cecilie.
Kirkens nødhjelp støtter også et prosjekt som har bygd opp en radiostasjon i Korogosho-slummen. –Her sender de radio hele dagen til beboerne i slummen. De når ut til 300.000 mennesker. På denne måten får du ut viktig informasjon. Kriminaliteten hadde gått ned siden de startet radioen for fem år siden, skrive Cecilie og forteller videre at det er ungdom som driver radiostasjonen.

Solidaritetskonfirmanten, med Reidun Flaten Qvale som leder, ble også vist rundt i Korogosho-slummen som er en av flere slumområder i Nairobi. Av Nairobis 2,5 mill innbyggere bor 1,5 millioner av dem i slummen. 800.000 i Mathare-slummen (bildet over).

I dag fredag er de igjen klare for en ny festivaldag. En festdag for noen av alle de unge som bor og lever i slummen.

Stolte av Watoto Wana Say festivalen. (arkivfoto)

Barn er Bra!-kroken er populær
På samme måte som Barn er Bra!-festivalen i Haugesund har "MYSA-kroken", har Barn er Bra!-delegasjonen "Barn er Bra!-kroken" på Watoto Wana Say festivalen.

-Helt topp. Den er veldig populær, forteller reiseleder Lisbeth S. Thormodsen fredag ettermiddag. Hun har også truffet de hun skal være sammen med på miljøkonferansen i Kamerun senere i år. Der deltar en gruppe fra Haugesund sammen med en gruppe fra Mathare i en miljøkonferanse med deltakere fra hele Afrika.

Lørdag forberedes en vandring i Mathareslummen.

Joel (en av lederne i MYSA) skal følge oss gjennom Mathare til Utalii, forteller Lisbeth. Utalii er i enden av Mathare Valley.

Da vil de oppleve sterke scener og kreative mennesker som overlever i en av verdens verste slumbyer.

Lever og tåkker i søppel på tross av iherdig innsats fra MYSA organisasjonen. (arkivfoto)

Lørdag 21.april
Avslutning av Watoto Wana Say festivalen

Watoto Wana Say-festivalen hadde sitt avslutningshow lørdag. (arkivfoto)

-Avslutningen av festivalen er i full gang her på Go Down Art Center, forteller Inger-Mette tidlig lørdag formiddag. Hun har også møtt Saidi, en av de kreativ gode lederne i MYSA som har vært i Haugesund flere ganger.
 
-Vi har savnet han så langt på festivalen, men han har vært opptatt med å være produsent på en CD innspilling, forteller Inger-Mette. Saidi har tidligere laget CD sammen med "vår egen" Peder (Losnegård).

I kveld skal reisefølget på Carnivore og smake på noen av de dyrene i de møtte på safari...

Vi fortalte i går at vandringen i Mathareslummen skulle være lørdag. Nå viser det seg at det er imorgen søndag dette skjer.

Det kan bli en lang gudstjenste søndag... (se siste linje på plakaten) (arkivfoto)

-Søndag blir det gudstjeneste, vandring i Mathareslummen og besøk i et barnefengesl. Det blir en tøff siste dag, forteller Inger-Mette på SMS fra Nairobi.

MYSA bidrar jobber for å gjøre tilværelsen best mulig for barn og ungdom som sitter i dette fengselet som besøkes søndag. De arbeider intens med gjenforening mellom barna og familien. Mange av barna har ingen familie å komme hjem til. (arkivfoto)

Andre samarbeidspartnere

Norsk Tipping Ligaen

Viktig medlemsinfo

Andre samarbeidspartnere

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift