Vard Haugesund

Om Vard-modellen

Om Vard-modellen
SLIK STARTET DET....

Så paradoksalt det kan høres ut: Det var en hjernerystelse som dannet opptakten til prosjektet Vard-modellen.

UNNFANGELSEN
Våren 1995. Et av Vards smågutte lag stormer framover på banen. En knallhard takling og angrepsrekkens vietnamesiske innslag, lille Chau, deiser i bakken og havner på sykehuset med hjernerystelse. Det kunne blitt stusselige dager for Chau, om ikke lagkamerater hadde stilt opp og besøkt han. Omtrent samtidig slo en FAFO-rapport fast: "Flyktninger har liten kontakt med sine nye nordmenn. Halvparten av dem har vært uten personlig kontakt med nordmenn det siste året. Bare hver fjerde har en norsk venn." For Sportsklubben Vard var loddet kastet.
 
 
FRA VISJON TIL BEGREP
En prosjektgruppe ble nedsatt, med mandat til å vurdere hvordan klubben kunne integrere barn med bakgrunn som innvandrere, flyktninger og asylsøkere. Gruppen formulerte følgende målsetning:  
 
 "Vard skal gi et tilbud til hele familien. I dette ligger et ønsket om å trekke våre nye landsmenn inn i et aktivt klubbmiljø med de rettigheter og plikter dette medfører”.
 
Mottoet for Vard-modellen ble følgende:
 
 
 
 
 
KRONEN PÅ VERKET- KONGELIG BESØK
 
"Ikkje tull me' meg!".
 
Det ble svaret fra prosjekt-koordinator Inger Rossebø Knutsen, da hun i telefonrøret hørte en høflig stemme presenterte seg - og inviterte til Slottet for å snakke om Vard-modellen. Slottets representant visste råd. Inger fikk telefonnummeret, slik at hun selv kunne ringe "motsatt".
 
I dag vet hele kongeriket at invitasjonen var ekte nok. Det nye kronprinsparet, med Mette Marit som idéskaperen, ville la folkets bryllupsgave gå til et humanitært fond, hvis avkastning hvert år skal utdeles til en fortjenestefull humanitær innsats. Vard-modellen var et av tre formål som ble tilgodesett ved første tildeling. Det var mange barske medlemmer i Vard Haugesund som for anledningen måtte oppom øyenkroken som snarest.
 
Pengesummen i seg selv har ingen størrelse som løser alle problemer, selv om den vil komme meget godt med. Men de kongelige signaler og føringer som heri ligger, kan gi et løft av de helt store. 

 

 Kronprinsparet sammen med Inger Rossebø Knutsen i Vardhallen, foto: Haugesund Avis.

 

 VARD-MODELLENS HØYDEPUNKT

1996: Norges Idrettsforbunds hederspris for kreativt arbeid blant unge
1997: Fair play-prisen tildelt av Rogaland Idretskrets
1998: Anette Tommessens Minnepris
1999: Legenden Eric Cantona besøker klubben sammen med bl.a. statsminister Kjell Magne Bondevik
2001: Tildelt midler fra Kronprinsparets Humanitære Fond
2002: Besøk av Kronprinsparet
2002: Tildelt UEFA-plakett for arbeidet mot rasisme i NFF 100 års-jubileum
2003: Tulipan-prisen fra LIONS Norge
2007: Dronning Sonja besøker klubben under Barn er Bra-festivalen
2008: Tildelt Haugesund bys ærestegn ” De Fykende Måker” for klubbens arbeid med å integrere invandrerfamilier i idrett og nærmiljø.

 

 

 

 

Dette er offisiell hjemmeside for SK Vard Haugesund.

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift